Focus pe dramaturgia maghiară contemporană: VIZITĂ INOPINATĂ

de Szabolcs HAJDÚ

VIZITĂ INOPINATĂ

Traducerea: Zeno Fodor

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Joi, 11 octombrie

Orele: 11.00 - 13.00

Institutul Maghiar Balassi

Două cupluri: primul format din Farkas și Eszter (care au un băiețel de 5 ani, Bruno), al doilea din Albert și Ernella (care au o fiică de 10 ani, Laura).

Cuplurile sunt înrudite, Eszter și Ernella fiind surori.

Într-o noapte, Albert și familia lui, care cu un an în urmă emigraseră plini de încredere în Scoția, își fac  inopinat apariția la Farkas și familia acestuia. Sunt dezamăgiți, nu s-au putut adapta în țara de adopție, Albert nu s-a putut înțelege cu oamenii de acolo.

Conversațiile dintre ei ne relevă însă faptul că, în ciuda aparenței că avem de-a face cu două familii în care domnește armonia, deplina înțelegere, în realitate în ambele cupluri exită mari probleme.

Farkas, care fusese cândva divinizat de soția sa, are impresia că pentru aceasta, acum, nu mai contează decât copilul, iar el, soțul și tatăl, a devenit în familie o cantitate neglijabilă. De aici certuri permanente, acuzații reciproce, o atmosferă mereu tensionată.

În celălat cuplu, Albert nu a mai suportat să trăiască în Scoția pentru că și-a surprins soția într-o ipostază care demonstra clar că Ernella are o relație cu proprietarul fermei unde erau angajați. Ei nu se ceartă, Albert chiar susține că s-au împăcat, dar încordarea dintre ei este încă vizibilă.

Finalul – urmare a unor discuții sincere și lămuritoare – deschide perspectiva depășirii animozităților.