Vernisajul Expoziţiei de fotografie de teatru: De pe scenă pe simeze


Coordonator proiect: Daniela Ioana Grigorescu

Luni, 10 octombrie

ora 16.00

Teatrul Nottara, Foaierul Sălii Horia Lovinescu

 

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard se deschide cu o expoziţie de fotografie menită să ne amintească tuturor pentru ce ne-am luptat să ne întoarcem acasă, în clădirea în care, timp de zeci de ani, s-a făcut teatru.

Mai bine v-aţi zbate pentru un sediu nou... ne spuneau mulţi, sunt doar nişte ziduri... Da, dar aceste ziduri din Magheru 20 sunt încărcate de istorie, au asistat la momente de referință ale teatrului românesc, unde artiştii au dat viaţă miilor de personaje pe care le-am iubit, sau le-am urât, alături de care am râs şi am plâns, ne-am revoltat sau ne-am înduioşat.

Actori mari, care au urcat pe scena Nottara-ului chiar şi când purta stigmatul unei buline roșii neadevărate și care nu mai sunt astăzi printre noi; dar rămâne, între aceste ziduri, amintirea lor puternică. Acum câțiva ani, am realizat o simeză ad-hoc și am expus portretele ultimilor dispăruți, la etaj, pe holul care duce spre balcon. Iar în timpul festivalului, îi comemorăm, rând pe rând, în cadrul secțiunii In memoriam. Pentru că aşa e firesc, să îi păstrăm în sufletul, dar și în mintea noastră.

Pe această simplă scândură, s-a scris și o altfel de istorie; Dan Micu a avut curajul, în 1988, să regizeze satira politică Într-o dimineaţă, scoasă de pe afiș de puterea cenzurii, iar abia 27 de ani mai târziu, Diana Lupescu a reluat piesa lui Mihai Ispirescu, sub adevăratul său titlu, Aprilie, dimineaţa.  

Dramaturgia românească este prima opțiune în alcătuirea repertoriului nostru, iar stagiunea trecută cuprindea nu mai puţin de nouă titluri semnate de autori români: de la I.L.Caragiale, Tudor Muşatescu, Mateiu Caragiale la Matei Vişniec, Mihai Ispirescu, Constantin Abăluță, Horia Gârbea, Lia Bugnar şi Alexandru Popa.

Pe afișele Teatrului Nottara (întâi numindu-se al Armatei) s-a regăsit parte din istoria teatrului universal, de la Shakespeare la Molière, de la Goldoni la Feydeau, de la Eric-Emmanuel Schmitt, Jordi Galcéran la Hanna Azoulay Hasfari şi Oliver Bukowski.

Din păcate, cei 70 de ani de istorie a Teatrului Nottara nu pot fi reprezentaţi  decât în mică parte în expoziția pe care vă invităm să o vedeți în această toamnă, pentru că fotografiile vremurilor de început sunt puține și cu imagini greu de deslușit. Dar suntem siguri că arhiva foto pe care am reuşit să o adunăm, vă va purta, pe unii cu emoție și nostalgie, pe alții cu uimire,  înapoi în timp.

Vă invităm, aşadar, să sărbătorim împreună întoarcerea acasă, în Magheru 20, înconjuraţi de chipurile celor care au făcut din Teatrul Nottara reperul cultural de astăzi.

 

Paula Varga