Festivalul Multiart pentru Deținuți


Teatrul Nottara

Întotdeauna, arta a reprezentat un excelent mijloc de exprimare a sentimentelor, asigurând astfel proiectarea viziunii artistice despre lumea înconjurătoare.

De aceea, arta poate reprezenta un important instrument al lucrătorului de penitenciare în sprijinirea persoanele custodiate pentru exprimarea propriilor  gânduri şi preocupări. Implicarea deţinuţilor în activităţile artistice contribuie la dezvoltarea personală şi valorificarea într-un mod plăcut a timpului petrecut în detenţie, dar mai ales, poate avea şi efecte terapeutice.

Începând cu anul 2009, în fiecare toamnă, Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România organizează Festivalul Multiart pentru Deţinuţi, eveniment ce reuneşte artişti şi trupe de actori-deţinuţi din întregul sistem penitenciar, permiţând publicului să se apropie în mod direct, de o realitate la care, altfel, nu ar avea acces.

Festivalul se distinge prin unicitate şi inedit şi încearcă, în fiecare an, să îmbunătăţească percepţia despre deţinuţi şi mediul penitenciar. Deţinuţi, alături de voluntari sau personal de penitenciar, lucrează împreună la scrierea sau adaptarea unor texte mai mult sau mai puţin cunoscute, din dorinţa de a demonstra că acolo unde este preocupare, voinţă şi mai ales muncă, oamenii sunt capabili de lucruri  deosebite.

Aflată anul acesta la cea de-a VIII-a ediţie, Festivalul Multiart pentru Deţinuţi – Dana Cenuşă – Descătuşare prin cultură poartă în mod simbolic, numele celei care a fost iniţiatoarea şi sufletul acestei manifestări.

În fiecare an, unităţile penitenciare interesate dezvoltă colaborări cu regizori, actori sau alţi reprezentanţi din lumea artistică, pregătesc spectacole şi le prezintă pe plan local. Cele mai bune reprezentaţii artistice sunt prezentate pe scena Teatrului Nottara, pe parcursul a două zile de spectacole.

Evenimentul se adresează deopotrivă deţinuţilor, societăţii civile sau personalului de penitenciar, din dorinţa de a face cunoscute şi alte aspecte ale muncii directe cu persoanele aflate în detenţie.

De la prima ediţie şi până în prezent, pe scena Teatrului Nottara au fost susţinute 53 de spectacole, la care au participat 531 de deţinuţi, iar 70 de artişti s-au implicat în regizarea pieselor de teatru.

Începând cu anul 2015, există şi un juriul de specialitate, care premiază cel mai bun spectacol şi cea mai bună regie.

La ediţia din acest an, s-au înscris 7 spectacole, fiind implicaţi aproximativ 56 de deţinuţi din: Bacău, Bucureşti Rahova, Codlea, Galaţi, Gherla, Tichileşti şi Timişoara.

Susţinerea spectacolelor selecţionate se va realiza în 23 şi 24 noiembrie 2016.