Colocviu: Cât ne costă să trăim în normalitate?


Joi, 20 octombrie

Ora: 11.00 - 13.00

Teatrul Nottara, CaféNott

După 20 de ani –Teatrul Nottara, fără stigmatul bulinei roșii

A durat mult până să încerc să scriu ceea ce urmează. Pentru simplul motiv că, acum, ne aflăm, deja, în altă etapă. În clipa în care bulina încă se mai află fizic pe imobilul din Bd. Magheru 20, însă știm, cu toții, că, vreme de 20 de ani, a fost o minciună. Sigur, o minciună necesară, cuiva (unora), acum 20 de ani! Cuiva (unora) care au vrut să cumpere mai ieftin și, cu siguranță, au și reușit. Or fi avut și un moment de fericire. Doar un moment, pentru că, mai apoi, moneda și-a arătat reversul: apartamentele achiziționate ieftin, cândva, au devenit, în timp, tot ca urmare a existenței bulinei roșii... neprețuite, fiindcă nimeni nu a putut să le (mai și) vândă. Altora le-a convenit această bulină mincinoasă, sperând că imobilul se va consolida pe banii statului și că va arăta falnic și scump fix în mijlocul Bucureștiului. Însă asta nu s-a întâmplat niciodată.

Acum, ne aflăm în etapa în care știm că nu mai avem bulină roșie – risc seismic I. Și că ne îndreptăm spre risc seismic II (ne îndreptăm spre... pentru că încă nu am fost – formal – declasificați).  Asta ne permite să ieșim de sub incidența legii și să ne desfășurăm activitatea normal, nouă celor ai Teatrului Nottara. Însă nu pentru totdeauna, pentru că aceeași expertiză ne  recomandă unele lucrări de consolidare. Aceste lucrări nu sunt de domeniul anilor, ci de domeniul lunilor, cu condiția să se realizeze într-un timp normal. Nu sunt lucrări agresive și s-ar putea face cu proprietarii în apartamente, însă costă mult și nu știm dacă proprietarii își vor da acordul. Legea e ambiguă, birocrația ne ucide și inițiativa, și speranța, iar timpul trece. Dacă nu vom purcede, în cel mai scurt timp, la treabă, peste patru ani vom fi fix în punctul de acum 10 luni.

Îmi doresc din suflet să depășim și această etapă. Pentru că îmi doresc din suflet să spun: se poate trăi normal (și) în România. De puține ori, dar se poate! Și se poate cu o singură condiție: să vrem mai mulți să se poată! Până aici au funcționat împreună: cei 120 de angajați ai Teatrului Nottara, mass-media, politicieni, spectatori și câțiva oameni de cultură (dezamăgitor de puțini oameni de cultură). Ca să nu fie în zadar ceea ce s-a făcut, e necesar să ne mai dăm o dată mâna! Despre cum să ne dăm mâna ca să trăim în normalitate aș vrea să vorbim la această întâlnire. Și, poate, dacă ne rămâne timp, și despre cum ar trebui să trăim ca să nu mai ajungă nimeni vreodată în această situație... Pentru noi, cei mai mulți dintre nottariști, cele zece luni au însemnat multă frustrare, multă indignare, multă uimire, multă neputință. Cum să explici că o lege nu poate fi dată numai pentru parterul imobilelor? Cum să convingi că fiecare om care se hotărăște să locuiască în București e musai să-și asume acest risc? Cum să explici că, în cei 20 de ani de când tot avem bulină roșie, nimeni nu a dat faptului în sine nici o atenție, iar acum s-a găsit brusc soluția: suspendarea, adică evacuarea și închiderea parterului. Proprietarii de la etaj să procedeze cum consideră pe propria răspundere!. Stop! Cutremur!... 24 septembrie, sâmbătă, ora 2.12. Sun la mama. L-a simțit vag. Nu s-a speriat. Trimit e-mail lui Cipi (de la Nottara). Mi-a raspuns, instantaneu, că l-a simțit puternic. Și eu, dar, mai ales, crotonul care s-a scuturat zdravăn taman în fața mea. Hotărâm (eu și cu Cipi), prin telefon, că trebuie sunat la Nottara. Și sună Cipi, apoi mă sună: Da, s-a simțit puternic. Înspăimântător. Pentru că bulina încă se mai află pe imobil și trage greu în mintea noastră a tuturor. Pompierii au făcut un tur prin teatru. Au tras o sperietură, mai mult nimic. Gândesc hâtru: o fi căzut bulina de pe imobil? Scăpăm de-o grijă. Și asta s-a întâmplat exact în timp ce citeam răspunsurile colegilor mei despre cum au resimțit ei cele 10 luni de buliniadă.

P.S. Sâmbătă, 24 septembrie 2016, ora 11.10: deschid calculatorul și citesc:

 

”Stimata doamna ȚEPUȘ,

Va transmit ultima listă cu clădirile încadrate în Rs I. Teatrul Nottara nu mai este inclus în listă. Teatrul se poate întoarce, acasă, legal.

Cu stimă, Paul IOAN,

PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE”

 

Cu adevărat s-a cutremurat Bucureștiul când a căzut bulina roșie de pe Nottara!

Marinela Țepuș, teatrolog